جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

با شناخت عوارض دیابت گرفتار آن نشوید

فهرست مطالب

بیماری دیابت معمولا باعث بروز مشکلات بیشتری می‌شود و سلامتی شما را از جنبه‌های دیگری هم مورد تهدید قرار می‌دهد. اما با درمان اصولی و تغییر سبک زندگی خیلی از افراد می‌توانند از بروز عوارض دیابت و مشکلات ناشی از آن پیشگیری کنند. ما در این مقاله قصد داریم برای آشنایی بیشتر شما با مشکلات ناشی از این بیماری، شما را با عوارض آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

عوارض دیابت چگونه است؟

 

دیابت
دیابت

مشکلات پوستی، از شایع ترین عوارض دیابت

دیابت می‌تواند تمام قسمت‌های بدن بیمار را تحت تاثیر قرار دهد و پوست نیز یکی از همین قسمت‌ها است. در واقع عارضه‌های پوستی یکی از اولین نشانه‌ها در افراد مبتلا به دیابت است اما خوشبختانه اکثر عوارض پوستی بیماری دیابت را می‌توانید با تشخیص به موقع کنترل کنید.

برخی از این عوارض، بیماری‌هایی هستند که همه می‎‌توانند به آن مبتلا شوند اما افراد دیابتی بیشتر مستعد آن‌ها هستند. برای مثال عفونت‌های باکتریال، عفونت‌های قارچی و خارش پوست برخی از بیماری‌هایی هستند که هر کسی می‌تواند به آن مبتلا شود. اما بیماری‌های دیگر فقط محدود به افراد دیابتی است و یا بیشتر برای این افراد اتفاق می‌افتد. این بیماری‌ها عبارتند از درموپاتی دیابتی، تاول‌های پوستی و…

عفونت‌های باکتریال از نتایج مشکلات پوستی ناشی از عوارض دیابت

عفونت‌های باکتریالی که در افراد مبتلا به دیابت دیده می‌شود انواع مختلفی دارند:

  • گل مژه
  • جوش
  • فولیکولیت (عفونت فولیکول مو)
  • کاربنک (دمل)
  • عفونت اطراف ناخن

بافت‌های عفونی اغلب اوقات قرمز و برافروخته هستند و با درد زیادی همراه‌اند. ارگانیسم‌های مختلفی می‌توانند باعث عفونت شوند اما مهم‌ترین آن‌ها باکتری استافیلوکوک است که با اسم استف نیز شناخته می‌شود. در گذشته عفونت‌های باکتریال برای همه به خصوص افراد دیابتی مرگبار بودند. اما امروزه به دلیل آنتی‌بیوتیک و متدهای کنترلی بهتر، ضریب مرگ و میر خیلی کم است اما باز هم میزان عفونت‌های باکتریال در افراد مبتلا به دیابت خیلی بیشتر از افراد دیگر است.

 

گل مژه از عوارض دیابت
گل مژه از عوارض دیابت

عفونت‌های قارچی از آزار دهنده‌ترین عوارض دیابت

دلیل اکثر عفونت‌های قارچی یک قارچ به اسم Candida albicans است. این قارچ مخمر مانند باعث جوش‌های قرمز و مرطوبی می‌شود که به شدت می‌خارند و توسط تاول‌های ریز احاطه شده است. این عارضه بیشتر در قسمت‌های گرم و مرطوب پوست ایجاد می‌شود اما اوج آن در زیر سینه، اطراف ناخن، بین انگشت‌های دست و پا، گوشه‌های دهن، زیر بغل و… دیده می‌شود.

خارش پوست از متداول‌های عوارض دیابت

خارش‌های متمرکز معمولا به دلیل دیابت رخ می‌هند. این بیماری می‌تواند توسط عفونت مخمری، پوست خشک، گردش خون ضعیف یا… رخ دهد. در صورتی که خارش مربوط به گردش خون ضعیف باشد، در قسمت‌های انتهایی پا خارش بیشتری احساس می‌شود.

 

بیشتر بخوانید:  پاسخ تمام سوالات مربوط به دیابت چیست در همین جاست!

بیماری‌های پوستی مربوط به عوارض دیابت

Acanthosis nigricans

زمانی که این عارضه رخ می‌دهد، لکه‌های برنزه یا قهوه‌ای مختلفی روی گردن، زیر بغل و کشاله ران پدیدار می‌شوند و برخی اوقات ممکن است این لکه‌ها را در دست‌ها، آرنج و یا زانوهای بیمار هم مشاهده کنید. این بیماری معمولا برای افراد دارای اضافه وزن رخ می‌دهد و بهترین درمان آن نیز کاهش وزن است.

 

بیماری Acanthosis nigricans
بیماری Acanthosis nigricans

 

درموپاتی دیابتی از قرمزهای عوارض دیابت

دیابت ممکن است باعث بروز تغییرات کوچکی در رگ‌های خونی شود و این تغییرات نیز باعث ظهور مشکلات پوستی مختلفی می‌شود که با اسم درموپاتی دیابتی شناخته می‌شوند.

درموپاتی از عوارض دیابت است و معمولا به شکل لکه‌های قهوه‌ای روشن و زبر دیده می‌شود و ممکن است دایره‌ای یا بیضی شکل باشند.

 

درموپاتی دیابتی
درموپاتی دیابتی

مشکلات چشمی

افراد مبتلا به دیابت نوع 1 به شدت در معرض خطرات ناشی از عوارض چشمی دیابت قرار دارند.

ممکن است شما هم شنیده باشید که دیابت باعث مشکلاتی در فرد بیمار شده و در نهایت به نابینا شدن او انجامیده است. خوب این موضوع تا حدودی حقیقت دارد و افرادی که مبتلا به دیابت هستند بیش از سایر مردم در معرض بیماری‌های چشمی قرار دارند اما اکثر افراد مبتلا به دیابت فقط با مشکلات خیلی کوچکی در بینایی خودشان روبرو می‌شوند.

با چکاپ‌های منظم شما می‌توانید از گسترش این بیماری‌ها جلوگیری کنید و در صورتی که با مشکل جدی هم روبرو شدید، می‌توانید با اقدام به موقع از بروز عوارض آن جلوگیری کنید.

نوروپاتی

آسیب‌های عصبی یکی دیگر از عوارض دیابت هستند و با اسم نوروپاتی شناخته می‌شوند. حدود نصف افراد مبتلا به دیابت به نوروپاتی نیز مبتلا هستند اما بیشتر در بین افرادی که چندین سال به دیابت مبتلا بوده‌اند فراگیر است.

در صورتی که بتوانید سطح گلوکز خون خودتان را در حد نرمال نگه دارید، می‌توانید تا حدودی بروز این عوارض را به تعویق بیاندازید یا به صورت کامل از بروز آن جلوگیری کنید؛ در صورتی هم که این عارضه برای شما اتفاق افتاده است، می‌توانید با این کار، از پیشروی آن جلوگیری کنید.

 

نوروپاتی دیابتی
نوروپاتی دیابتی

مشکلات پاها

پای افراد مبتلا به دیابت مستعد عوارض زیادی است. حتی مشکلات معمولی هم می‌توانند گسترش پیدا کنند و باعث بروز مشکلات جدی‌تر شوند. دلیل این عارضه نوروپاتی است که خودش هم یکی دیگر از عوارض دیابت است. این مشکلات می‌توانند باعث احساس درد یا ضعف در پاها و یا حتی بی‌حسی آن‌ها شوند. جریان خون ضعیف یا تغییر شکل پا یا انگشت‌های پا نیز ممکن است از دیگر عوارض دیابت باشند.

DKA و کتون‌ها

کتوآسیدوز دیابتی یا DKA شرایطی است که ممکن است باعث کمای دیابتی (بی هوشی بلند مدت) یا حتی مرگ شود. زمانی که سلول‌های بدن گلوکز موردنیاز برای تامین انرژی را دریافت نکنند، چربی‌های بدن برای مصرف انرژی مصرف می‌شوند که باعث ترشح کتون خواهد شد. کتون یک ماده شیمیایی است که زمان سوختن چربی تولید می‌شود. بدن زمانی این ماده را ترشح می‌کند که انسولین کافی برای استفاده از گلوکز (سوخت طبیعی بدن) را نداشته باشد. زمانی که کتون‌ها در خون حل می‌شوند آن را اسیدی می‌کنند و یکی از نشانه‌هایی هستند که دیابت شما خارج از کنترل است.

سطح بالای کتون ممکن است باعث سمی شدن بدن شما شود. زمانی که سطح کتون بالا برود شما دچار کتوآسیدوز دیابتی یا DKA خواهید شد. این بیماری ممکن است در تمام افراد مبتلا به دیابت رخ دهد اما در بین افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمتری شایع است.

بیماری‌های کلیوی

کلیه‌ها یکی از ارگان‌های مهم بدن هستند. داخل کلیه میلیون‌ها رگ خونی وجود دارد که به عنوان فیلتر عمل می‌کنند و وظیفه آن‌ها از بین بردن ضایعات خون است. اما برخی اوقات این سیستم فیلتر از بین می‌رود. دیابت ممکن است باعث آسیب رسیدن به کلیه و از کار افتادن آن شود. کلیه‌ای که از کار افتاده باشد توانایی خودش برای فیلتر کردن ضایعات خون را از دست می‌دهد و باعث بیماری‌های کلیوی می‌شود.

 

بیماری کلیوی از عوارض دیابت
بیماری کلیوی از عوارض دیابت

فشار خون بالا

تقریبا از هر سه آمریکایی یک نفر مبتلا به دیابت است و دو نفر از هر سه فرد مبتلا به دیابت به فشار خون بالا مبتلا است و یا برای کنترل فشار خون دارو مصرف می‌کند. در صورتی که فشار خون شما بیشتر باشد، قلب هم باید سخت‌تر فعالیت کند و همین موضوع باعث بروز بیماری‌های قلبی، سکته و دیگر بیماری‌های مرتبط می‌شود. نکته‌ای که باید به آن توجه کنید این است که فشار خون بالا بدون درمان از بین نمی‌رود و درمان ممکن است علاوه بر درمان دارویی توصیه شده توسط پزشک، شامل رژیم و یا تغییر سبک زندگی هم باشد.

سکته

سکته نیز یکی دیگر از عوارض دیابت است. سکته زمانی رخ می‌دهد که تامین خون برای بخشی از مغز با وقفه روبرو شود. این کار باعث آسیب رسیدن به بافت مغز می‌شود. دلیل خیلی از سکته‌ها هم این است که یک لخته خون، جریان خون را در یکی از رگ‌های داخل مغز یا گردن متوقف کرده است. سکته می‌تواند باعث مشکلات حرکتی، درد، بی حسی و اختلال در حافظه، تکلم یا تفکر شود. برخی افراد نیز با مشکلات روحی مثل افسردگی روبرو خواهند شد.

 

سکته به عنوان شدیدترین عارضه دیابت
سکته به عنوان شدیدترین عارضه دیابت

 

نتیجه گیری

دیابت بسته به سطح پیشرفت آن عوارض مختلفی دارد اما در صورتی که زود متوجه آن‌ها شوید، می‌توانید از بروز این عوارض جلوگیری کنید یا تا حدود زیادی آن‌ها را محدود کنید. به نظر شما هر کدام از این عوارض را به چه شکلی می‌توان کنترل کرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *